Kunnallisvaalien tuloksen arviointi on hauskaa puuhaa. Voittajiksi ovat julistautuneet demarit, kepu, kokoomus ja pikkupuolueet, mutta häviäjäksi on leimattu perussuomalaiset, joka todellisuudessa oli vaalien ainoa voittaja.
Kun perussuomalaiset eivät saaneet kannatusta niin paljon kuin rohkeimmissa gallupeissa ennustettiin, puolue leimattiin tappion kärsineeksi. Kun lehdet ja televisio kustantavat gallupit, ne pitävät niiden tuloksia faktoina, vaikka ne ovat vain ihmisten mielipiteitä tiettynä aikana. Niihin mahtuu virheitä vaikka kuinka paljon.
Äänestysprosentin putoaminen edellisistä kunnallisvaaleista oli selvä, mutta sitä ennenkin on ollut yhtä alhainen äänestysinto.
Jo pitkään on näkynyt se, että kaupunkien evvk-nuoret eivät käy äänestämässä. Maaseudulla nuoret äänestävät vilkkaasti. Siitä pitävät isännät huolen. Esiintyy myös sellaista aktivointia, että äänestyspaikan vaalivirkailija soittaa viimeisten äänestystuntien aikana isännälle, jota patistetaan komentamaan lapsensa äänestämään.
Vasemmiston alamäki jatkuu. Demarit ovat pudonneet yli 25 prosentin tasolta alle 20 prosenttiin, ja esimerkiksi Helsingin vanhoissa työläiskaupunginosissa on menty jo alle 10 prosentin.
Kommunistien perinnejärjestö vasemmistoliitto on luisunut 8 prosenttiin, kun kommunistien menestysaikoina sen kannatus oli 20 prosenttia. Vanhan ajan työläiskommunistit ovat vaivihkaa luopuneet puolueestaan, jota nykyisin hallitsevat katuhuligaanit, telaketjufeministit ja vihreät. 12 kansanedustajan puolueella ei ole paljon sananvaltaa.
Vaikka kokoomus taantuikin, se pysyi suurimpana puolueena. Hieman ihmetyttää, ettei kokoomuksen kannatus ole suurempi. Se hallitsee tv-kanavia, lehtiä, poliisia, armeijaa, leijonia, rotaryja, urheilujärjestöjä, elinkeinoelämän järjestöjä ja ennen kaikkea yrityksiä, jotka rahoittavat avokätisesti puoluetta ja sen ehdokkaita.
Kuvaava esimerkki on armeija. Sotaväen hallitsema Santahamina Helsingissä on yksi äänestysalue, ja sieltä kokoomus sai 58 prosenttia äänistä. Ehdokkaiden kärjessä olivat evp-everstiluutnantti ja evp-komentaja, kolmantena Jussi Halla-aho (per). Demareille ja vihreille tuli muutama hajaääni.
Äänestysprosentin alhaisuus merkitsee sitä, että vaaleissa menestyy se, joka saa äänestäjät liikkeelle, kepu maalla ja kokoomus kaupungeissa.
Vihreiden kannatus on jämähtänyt ja esimerkiksi Helsingin seudulla pudonnut selvästi. Se viittaa siihen, että vihreiden kasvualusta, yliopistojen kahvilat, tuottaa pian uusia aatteita.
Yliopistoissa menestyvät yleensä ääriliikkeet, 20-luvulla Akateeminen Karjala-seura AKS ja 30-luvulla äärioikeistolainen Isänmaallinen Kansanliike IKL. Yliopistojen kahviloiden mahtipuolueita olivat 50-luvulla kokoomus, 60-luvulla demarit ja 70-luvulla taistolaiset ja heidän jälkeensä vihreät, joiden kannatus alkaa nyt kuihtua luonnonlakien mukaan.
Onneksi vanha sanonta – ”mitä ylioppilaat tänään, sitä kansa huomenna” – ei ole koskaan pitänyt paikkaansa.
Vanha demarilinnake Kotka luhistui, kun kokoomus ja taistolaiset liittoutuivat paikallisen Kymen Sanomien kanssa jahtaamaan sosiaalidemokraattista kaupunginjohtajaa sen vuoksi, että tämä oli tarjonnut kaupungin johtajille etanalounaan Porvoossa.